Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ


Καλησπέρα Αδέλφια,

Τρεις και σήμερα μέχρι την Καθαρή Δευτέρα και δεν μπορώ να ξεχάσω την πλάκα που έκανα (χρόνια πριν) σε Άγγλους φίλους όταν προσπαθούσα να τους δώσω να καταλάβουν ότι υπάρχει ένας λαός στην Ευρώπη που έχει αργία με το όνομα “Clean Monday”. Ευτυχώς για όλους μας αυτά τα κρυόκωλα αστεία ανήκουν στο παρελθόν.

Η μέρα ξεκίνησε υπέροχα με την κλασσική πλέον διακοπή ρεύματος της ΔΕΗ (λες και είναι οι μόνοι που θίγονται από το ασφαλιστικό). Χωρίς την απαιτούμενη δόση καφεΐνης να κυλά στο αίμα πρότεινα στην συμβία μου (πάντα ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτή την λέξη) να πάμε μια βόλτα στην Γλυφάδα. Και όπερ εγένετο. Φτάσαμε στην άλλοτε ξενοκρατούμενη περιοχή της Αθήνας έτοιμοι να κάνουμε μια σειρά δουλειές και μετά να απολαύσουμε την μπύρα μας. Που τέτοια τύχη όμως… τίποτα δεν λειτουργούσε. Ταχυδρομείο, τράπεζες κλειστά αφού και εδώ η ΔΕΗ είχε κάνει το θαύμα της. Άρα το μόνο που μας έμενε ήταν να απολαύσουμε την μπύρα μας. Τζίφος και εκεί. Ένα πέπλο νύστας κάλυψε την συμβία (την ξανά χρησιμοποιώ την λέξη…) και βουρ πίσω στο σπίτι.

Είμαι λοιπόν εδώ, μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή. Για την σημερινή θεματολογία δυσκολεύτηκα αρκετά. Στην αρχή είπα να γράψω για τον Ζουράρι, αλλά μετά σκέφτηκα να το αφήσω για την Κυριακή των αποκριών αφού του πάει και περισσότερο τέτοιο καρναβάλι που είναι. Μετά είπα να γράψω για τις αγαπημένες μου εκπομπές στην τηλεόραση, αλλά θεώρησα το θέμα πολύ φορεμένο… και έτσι είπα να γράψω για το τελευταίο ποντάρισμα του George Bush Junior.

Ο άνθρωπος που έχει κάνει όλο τον μισό κόσμο να κλαίει και να πονά και τον άλλον μισό να γελά με τις βλακείες του σκέφτηκε ότι πριν να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο θα έπρεπε να βάλει στην θέση του τον νεότερο εχθρό του. Τον Ούγγο Τσάβες.

Αφού εδώ και χρόνια ότι πραξικόπημα σχεδίασε η CIA στην Βενεζουέλα πήγε κατά διαόλου, ο λαμπρός ηγέτης των ΗΠΑ σκέφτηκε να βάλει τα τσιράκια του στο παιχνίδι. Την στιγμή που η παγκόσμια κοινή γνώμη ασχολείται με άλλα θέματα (Οι Γάλλοι με την Μπρούνι, Οι Ρώσοι με τον νέο Τσάρο ζουμπά κ.ο.κ.), εδώ και μερικές μέρες μια καλοσχεδιασμένη επίθεση κατά της Βενεζουέλας λαμβάνει χώρα στην Λατινική Αμερική.

Στις αρχές της εβδομάδας (3/3/2008) στρατιώτες της Κολομβίας εισβάλουν στο Εκουαδόρ και μετά από μάχη σκοτώνουν το νούμερο 2 των αριστερών ανταρτών της Κολομβίας (FARC) Ραούλ Ρέγιες. Σαν να μην φτάνει μόνο αυτό (εισβολή σε ξένο κράτος, δολοφονία κλπ) οι Κολομβιανοί γνωστά τσιράκια των Αμερικανών ανακοινώνουν ότι σε laptops του νεκρού βρήκαν αποδείξεις ότι ο Τσάβες χρηματοδοτεί την FARC. Ήδη οι Κολομβιανοί πάνε το θέμα στον ΟΗΕ (καταλάβαμε…) και ζητούν να ληφθούν μέτρα κατά της Βενεζουέλας που τυχαία είναι κομμουνιστική και μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο.

Πίσω όμως από αυτό το γεγονός μπορεί κάποιος να διαβάσει το καλοστημένο παιχνίδι. Όπως αποκάλυψε μετά το περιστατικό ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, ο Ρέγιες ήταν ο «σύνδεσμος» του Παρισιού στην οργάνωση, ο άνθρωπος με τον οποίο συνομιλούσε η γαλλική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων και κυρίως της Γαλλίδας υπηκόου, Ιγκριντ Μπετανκούρ. Η αποκάλυψη του Κουσνέρ ενισχύει την άποψη ότι η επιχείρηση των κολομβιανών δυνάμεων έγινε με βασικό στόχο όχι τη διάλυση του στρατοπέδου των FARC αλλά τη δολοφονία του Ρέγιες (το πτώμα του οποίου πήραν οι Κολομβιανοί μαζί τους) και άρα τον τερματισμό του διαλόγου για την απελευθέρωση των ομήρων, μία διαδικασία στην οποία έχει σαφή πρωταγωνιστικό ρόλο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγγο Τσάβες. Ο πρόεδρος της Κολομβίας και σύμμαχος των ΗΠΑ, Αλβαρο Ουρίμπε, προσπαθεί από τον Νοέμβριο να ανακόψει τη διαμεσολάβηση του Τσάβες, που ωστόσο πέτυχε την απελευθέρωση έξι ομήρων, τέσσερις από τους οποίους αφέθηκαν ελεύθεροι την περασμένη εβδομάδα.

Μετά από τα παραπάνω και επειδή δεν μου αρέσει να απαντώ σε ερωτήσεις του τύπου «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια?» είμαι σχεδόν σίγουρος ότι μέχρι και τον Νοέμβριο θα υπάρχει προσπάθεια αποσταθεροποίησης στην Λατινική Αμερική. Πως διαφορετικά θα μείνει στην ιστορία ο G.B. Jr???

Χαιρετίσματα στο σπίτι Αδέλφια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: