Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ 44 ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Καλημέρα Αδέλφια,

Τι ωραία που είναι να ξυπνάς Κυριακή μεσημέρι να πίνεις το καφεδάκι σου και να διαβάζεις σχόλια αναγνωστών στο blog σου.

Όταν ξεκινούσα αυτή την προσπάθεια (το blog) είχα πει ότι ποτέ δεν θα σχολίαζα κείμενα επισκεπτών. Χθες όμως ένα σχόλιο του stergiou πραγματικά με έφερε σε σημείο να αλλάξω τακτική. Ας δούμε λοιπόν τι έγραψε ο stergios σχετικά με το χθεσινό κείμενο…

«stergios είπε...
Δηλαδή ρε μεγάλε η Αριστερά δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα να χρησιμοποιήσει κάθε πίεση για να μην περάσει αυτό το απίστευτο νομοσχέδιο?Πως την έχεις δεί δηλαδή,πρέπει να γίνουμε όλοι τσιράκια της εξουσίας και να την κάνουμε τουμπεκί όπως οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.Θέλετε δεν θέλετε ο ΣΥΡΙΖΑθα συνεχίσει να παλεύει για τους μη προνομοιούχους όσον δε αφορά τα ΜΜΕ ,μήπως η καραμέλα αυτή αρχίζει να λοιώνει στο στόμα σας?Βρείτε κάτι άλλο για να δυσφημήσετε τον αγώνα των εργαζομένων κα των μελών ενός αριστερού κόμματος.»


Ας απαντήσω λοιπόν και εγώ στο ίδιο στυλ…

Δηλαδή ρε μεγάλε τα ελληνικά είναι δύσκολη γλώσσα; Αυτό το οποίο έγραψα χθες ήταν βασισμένο στο άρθρο 44 του συντάγματος της χώρας. Κάνω ένα copy paste του άρθρου μήπως και καταλάβεις…

MEPOΣ TPITO - Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας

TMHMA B΄ - Πρόεδρος της Δημοκρατίας

KEΦAΛAIO ΔEYTEPO - Eξουσίες και ευθύνη από τις πράξεις του Προέδρου

'Αρθρο 44 - (Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, δημοψηφίσματα, διαγγέλματα)

1. Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Oι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Bουλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παράγραφος 1, μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Bουλής σε σύνοδο. Aν δεν υποβληθούν στη Bουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή αν δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν στο εξής.*2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.Aν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.*3. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε εντελώς εξαιρετικές περιστάσεις μπορεί να απευθύνει προς το Λαό διαγγέλματα, μετά από σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Kυβέρνησης. Tα διαγγέλματα προσυπογράφονται από τον Πρωθυπουργό και δημοσιεύονται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως

Με λίγα λόγια… πουθενά στο χθεσινό κείμενο δεν υπήρξε προσπάθεια δυσφήμισης. Αυτό που έκανα ήταν να καταθέσω με επιχειρήματα την άποψη μου που σίγουρα είναι αντίθετη με την δική σου και με όσους θέλουν να κυνηγούν ανεμόμυλους. Το κόμμα σου προσπαθεί να μας πείσει ότι με την συλλογή υπογραφών μπορούμε να έχουμε δημοψήφισμα, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει αφού το Σύνταγμα αναφέρει τους τρόπους με τους οποίους οδηγούμαστε σε δημοψήφισμα. Αν παρόλα αυτά συνεχίζεις να θέλεις να χειροκροτείς τα πυροτεχνήματα του Άγιου Πατέρα της Αριστεράς και του νέου Θείου Βρέφους (call me Alexis) τότε καλά κάνεις.

Α… και πού είσαι… ρίξε μια ματιά και σε αυτό το post να δεις πως οι σύντροφοί σου κάνουν προπόνηση για την εξουσία http://regimientocinqo.wordpress.com/

Ευτυχώς που δεν είστε οι μόνοι αριστεροί στην χώρα.

Χαιρετίσματα στο σπίτι Αδέλφια.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από τον τρόπο που σου απαντάει φαίνονται τα όρια της πρότασης..
Κι εξηγούμαι: να μαζευτούν υπογραφές για να πιεστεί η κυβέρνηση να κάνει δημοψήφισμα, γιατί όχι; Αλλά πίεση στην κυβέρνηση ασκούν επίσης -και νομίζω ΚΥΡΙΩΣ -οι κινητοποιήσεις.
Αν λοιπόν επιλέγουν, όσο τους παίρνει, να "κλείνουν" τις κινητοποιήσεις και να τα εναποθέτουν όλα σε υπογραφές για δημοψήφισμα, στην ουσία παραπέμπουν στο ΠΟΤΕ -για την ακρίβεια στη συμμετοχή τους σε κυβέρνηση μάλλον - για την ανατροπή του ν/σ.
Ο καιρός θα δείξει, για όλους...

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς οι υπογραφές είναι ΕΝΑΣ ακόμα τρόπος πίεσης και δεν είπε κανείς ότι μέσω των υπογραφών η Κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πάει για δημοψήφισμα ή ότι το Σύνταγμα αναφέρει κάτι τέτοιο.Ούτε φυσικά πρόκειται να κλείσουν οι κινητοποιήσεις.Αυτό το οποίο όμως γίνεται είναι μια μεθοδευμένη προβακατόρικη προσπάθεια να θεωρηθεί απλά επικοινωνιακό τρυκ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κυβέρνηση,γιατί προς αυτήν είναι καταρχάς η προταση,για δημοψήφισμα.

Ανώνυμος είπε...

“Η Αλλαγή προέρχεται μόνο δια των όπλων”

- Karl Marx -

Run Boy Run είπε...

@ Ανώνυμος

Αν τα όπλα μας είναι οι αγώνες μας τότε ο Marx και εσύ έχετε δίκιο.

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφε….

Δεν φταίει κανένας πολιτικός για το κατάντημα της Ελλάδας,
φταίει ο λαός που τους ψηφίζει….

Δεν φταίνε οι σκοπιανοί για το Μακεδονικό, ούτε οι πολιτικοί που τα έχουν κάνει σαλάτα,
φταίει ο λαός που τους το επέτρεψε…

Σύντροφε, έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το είπε αυτό ο Marx και ο κόσμος έχει αλλάξει, ας κρατήσουμε μόνο νόημα.
Τα όπλα μας πλέον είναι οι αγώνες μας…
η δύναμη μας είναι η ψήφος μας…
Κανείς δεν φταίει για ότι συμβαίνει αυτόν τον τόπο, παρά μόνο ο λαός…

Να πω και ένα τελευταίο για να ευθυμήσουμε…
Ο Έλληνας στην κάλπη πάει με το χέρι στην τσέπη, και πάντα ψηφίζει αυτό που πιάνει… (ανεξαρτήτου γένους).