Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

FIFA ΕΣΕΙΣ ; VIVA ΕΜΕΙΣ


Αδέλφια καλημέρα,

Ενώ το 95% των blog τις τελευταίες μέρες ασχολούνται με πολιτικά θέματα, εγώ σήμερα λέω να ταξιδέψουμε για ακόμα μια φορά με το ποδόσφαιρο.

Θυμάστε πόσο άσχημα αισθανόμασταν όταν κάποιος συμμαθητής μας έκανε party και το όνομα μας βρισκόταν στην λίστα αυτών που δεν τους καλούσαν ; Λίγα είναι τα πράγματα που μπορούν να ταπεινώσουν ένα παιδί όσο το παραπάνω. Κάπως έτσι αισθάνονται και χιλιάδες ποδοσφαιριστές που η FIFA δεν έδωσε στα κράτη τους τα δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010 που θα γίνει στην Νότιο Αφρική. Όλα τα κράτη που δεν πήραν αυτό το δικαίωμα συμμετοχής είχαν ένα κοινό σημείο. Η FIFA δεν τα αναγνωρίζει σαν κράτη.

Η FIFA έχει 208 μέλη – κράτη. Από την Αμερικανική Σαμόα και την Ζάμπια μέχρι και τις Αργεντινή και Αγγλία. Κάθε χρόνο το εκτελεστικό γραφείο της FIFA δέχεται δεκάδες αιτήσεις για νέα μέλη, που συνήθως τις απορρίπτει με συνοπτικές διαδικασίες για πολιτικούς λόγους. Το βασικό στοιχείο που πρέπει να συνοδεύει η αίτηση του κράτους προς την FIFA είναι και η αναγνώριση του κράτους από τον ΟΗΕ και κάπου εκεί μπλέκονται τα πολιτικά. Για παράδειγμα αν και το Macau με το Hong Kong ανήκουν στην Κίνα, έχουν ξεχωριστές εθνικές ομάδες και μετέχουν σε διοργανώσεις υπό την αιγίδα της FIFA. Πιο μακριά και στην Αφρική η φυσικά φτωχότερη Zanzibar είδε την αίτηση της να απορρίπτεται και οι παίκτες της αναγκάζονται να παίζουν με την Τανζανία. Ένα τελευταίο παράδειγμα είναι αυτό του Γιβραλτάρ που λόγο εμπλοκής της Ισπανίας δεν παίζει σε καμία διοργάνωση ενώ στην μαγευτική θάλασσα της Καραϊβικής ένα νησί με 9000 πληθυσμό και χωρίς γήπεδο ποδοσφαίρου, που ακούει στο όνομα Montserrat είναι το νούμερο 201 στα αναγνωρισμένα μέλη της ομοσπονδίας.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν μια ομάδα φίλων από την Γαλλία το Βέλγιο και το Μονακό το 2003 να ιδρύσουν το New Federation Board http://www.nf-board.com με μέλη όσες χώρες ή περιοχές δεν είναι αναγνωρισμένες από την FIFA. Ένας από τους ιδρυτές της ομοσπονδίας είναι ο Luc Misson ο δικηγόρος που έγινε ο φόβος και ο τρόμος της FIFA αφού ήταν ο συνήγορος του J-M. Bosman , του ποδοσφαιριστή που άλλαξε το τοπίο στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Μέχρι σήμερα την πόρτα της NFB έχουν κτυπήσει 27 «κράτη» - περιοχές και όπως ήταν αναμενόμενο έγιναν δεκτές. Όταν ρίξετε μια ματιά στον κατάλογο θα δείτε χώρες που δεν γνωρίζατε ότι υπάρχουν ή θα δείτε περιοχές του πλανήτη που έγιναν γνωστές λόγο κάποιων αιματηρών συγκρούσεων στα εδάφη τους. Η «Δημοκρατία της Σαχάρας», η Τσετσενία, το Θιβέτ, το Μονακό και το κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου είναι από τα πιο γνωστά μέλη, ενώ υπάρχουν μια σειρά από κράτη που δυσκολευόμαστε ακόμα και να τα προφέρουμε.

Το πρώτο κύπελλο της NFB έγινε το 2006 και μετείχαν μόλις 4 ομάδες. Το Νότιο Καμερούν, το Μονακό, η Οκιτάνια (Occitania) που είναι περιοχές της Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας που μιλούν Occitan (η συγκεκριμένη ποδοσφαιρική ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1901) και η τέταρτη ομάδα ήταν η Sampi απαρτιζόμενη από κατοίκους των βόρειων περιοχών της Νορβηγίας, Σουηδίας, Φιλανδίας και κάποιων περιοχών της Ρωσίας. Νικητής της διοργάνωσης αναδείχθηκε η ομάδα της Sampi η οποία κέρδισε στον τελικό το Μονακό με το επιβλητικό σκορ 21-1.

Από 7 Ιουλίου μέχρι και 13 του ίδιου μήνα στην πόλη Gällivare της Σουηδίας θα διεξαχθεί το δεύτερο VIVA World Cup υπό την αιγίδα του NFB. Αν λοιπόν βρεθείτε εκεί γύρω κάντε και μια βόλτα από το γήπεδο της πόλης για να απολαύσετε (; ) ποδόσφαιρο από εθνικές ομάδες που στερούνται χώρας.

Χαιρετίσματα στο σπίτι Αδέλφια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: