Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

ΤΟ ΘΙΒΕΤ ΜΑΣ ΜΑΡΑΝΕ

Αδέλφια Καλημέρα,

Επιτέλους τα προβλήματα που είχαμε με το feed του blog λύθηκαν και να ‘μαστε πάλι εδώ.
Το Πάσχα πλησιάζει και οι Φαρισαίοι ή οι υποκριτές αν προτιμάτε έκαναν την εμφάνιση τους .

Κατά την διάρκεια της πρωινής μου βόλτας στα blog διάβασα τουλάχιστον 4 με 5 τα οποία ασχολούνταν με τις ταραχές των Θιβετιανών κατά των κακών Κινέζων, μάλιστα κάπου διάβασα για 322.000 υπογραφές σε 48 ώρες, ανθρώπων που διαμαρτύρονται κατά των κακών, κοντών, κομμουνιστών και κίτρινων Κινέζων. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι το Θιβέτ? Που ανήκει? Γιατί ο Παπαχελάς αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτή την χώρα?

Αντιγράφω λοιπόν από Wikipedia…Το Θιβέτ (Tibet) είναι περιοχή της Κεντρικής Ασίας και πατρίδα των αυτοχθόνων Θιβετιανών. Βρίσκεται σε υψόμετρο 4.900 μέτρων κατά μέσο όρο και αποτελεί τη μεγαλύτερη σε ύψος περιοχή της Γης. Για το λόγο αυτό αναφέρεται κοινά ως "Η Στέγη του Κόσμου." Σήμερα αποτελεί τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με ένα μικρό μέρος να είναι υπό τον έλεγχο της Ινδίας. Επίσης, διεκδικείται και από τη Δημοκρατία της Κίνας. Παραδοσιακά πρωτεύoυσα έχει τη Λάσα.

Η κινέζικη κυβέρνηση και η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ διαφωνούν αναφορικά με το χρόνο κατά τον οποίο το Θιβέτ έγινε τμήμα της Κίνας, καθώς επίσης αν η ενσωμάτωση στην Κίνα είναι νόμιμη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Πολλά μέρη της περιοχής ενώθηκαν τον 7ο αιώνα από το Βασιλέα Σονγκτσάν Γκάμπο (Songtsän Gampo). Από τις αρχές του 17ου αιώνα, οι πνευματικοί ηγέτες της περιοχής, γνωστοί ως Δαλάι Λάμα είναι αρχηγοί της κεντρικής θιβετιανής κυβέρνησης (τουλάχιστον ονομαστικά)[2] .

Το 1751 η κυβέρνηση της Μαντζουρίας θεσμοθέτησε το Δαλάι Λάμα τόσο ως πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ όσο και ως αρχηγό κυβέρνησης (Kashag) με 4 Kalöns σε αυτήν.[3] Από το 17ο αιώνα ως το 1959 ο Δαλάι Λάμα και οι αντιβασιλείς του ασκούσαν πολιτική εξουσία και είχαν τον πρώτο λόγο για τα θρησκευτικά και τα διοικητικά θέματα.

Στη διάρκεια του αγώνα της Βρετανίας και της Ρωσίας για επικράτηση στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, βρετανική δύναμη εισέβαλε στο Θιβέτ και κατέλαβε τη Λάσα το 1904.[4] [5] Μετά την εισβολή Βρετανία και Θιβέτ υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία, πράγμα που έκανε μερικούς Θιβετιανούς ιστορικούς να θεωρούν μέσω αυτού του εγγράφου το απομονωμένο μέρος ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα.

Το 1949-1950, έπειτα από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο Μάο Τσε Τουνγκ διέταξε την απελευθέρωση του Θιβέτ από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Λαού. Πολλοί Θιβετιανοί εργάτες και άλλοι συνεργάστηκαν με την κινεζική κυβέρνηση.[5] Ωστόσο ξέσπασαν συγκρούσεις αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στη γη και το βουδιστικό θρήσκευμα. Το 1959 ο Δαλάι Λάμα έφυγε στην Ινδία.

Η CIA χρηματοδότησε μυστικό πόλεμο ανταρτών μέχρι που ο Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον αποφάσισε να συνεργαστεί με το Μάο Τσε Τουνγκ το 1969. Οι λιμοί και η βία που ακολούθησε την πολιτιστική επανάσταση στην Κίνα, ενέτειναν την αντίσταση χωρίς αποτέλεσμα.[5]
Ο ίδιος ο Δαλάι Λάμα εδώ και πολύ καιρό εγκατέλειψε τα σχέδια για ανεξαρτησία και επιζητεί γνήσια αυτονομία και σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Θιβέτ [5] [6]Η κίνηση αυτή θεωρείται μη δημοφιλής για πολλούς εξόριστους Θιβετιανούς.

Για αυτούς λοιπόν που ξέρουν ελληνικά η πρώτη κατάληψη του Θιβέτ έγινε από Άγγλους (αντε βρε...τι κοινότυπο...) το 1904. Οι ντόπιοι προύχοντες αφού πρώτα η Αγγλία τους ξεκαθάρισε ότι δεν θα έχαναν την δύναμη τους έκαναν τις «πάπιες».

Όταν το 1949 ο Μάο μπήκε στο Θιβέτ είχε την υποστήριξη του λαού της χώρας (εάν πάλι εσείς μαθαίνετε ιστορία από το Χόλυγουντ και το «7 χρόνια στο Θιβέτ», καλά κάνετε…).
Οι προύχοντες της χώρας συνεργάζονται με την CIA μέχρι και σήμερα. Άλλωστε είναι πολύ καλό σχέδιο να δημιουργείς προβλήματα σε μια εχθρική χώρα.

Όλα τα παραπάνω φυσικά ο κος Παπαχελάς μαζί με τον κο Τέλογλου ξέχασαν να μας τα πουν. Οι 322.000 άνθρωποι που υπέγραψαν κατά των κοντών, κίτρινων, κακών και κομμουνιστών Κινέζων μάλλον δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν ιστορία αφού το να ενημερωθείς από τον εναλλακτικό τηλεοπτικό σταθμό (βλεπε skai) είναι πιο εύκολο.

Όταν η Ελλάδα είναι γεμάτη από προβλήματα, όταν δεν ξέρουμε αν θα ζούμε μέχρι να βγούμε στην σύνταξη, όταν, όταν, όταν… ε ρε Αδέλφια είναι υποκρισία να μαζεύουμε υπογραφές για το Θιβέτ .

Χαιρετίσματα στο σπίτι Αδέλφια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: