Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

ΕΣΥ ΕΦΥΓΕΣ ΝΩΡΙΣ


Αδέλφια καλημέρα,


Και όμως έχουν περάσει 57 χρόνια από τις 30 Μαρτίου του 1952. Τότε ήταν κυριακή και στις 4 και 10 τα ξημερώματα οι Έλληνες "Δημοκράτες" οδηγούσαν 4 παλικάρια στο Γουδί για εκτέλεση, αναμεσά τους και το στέλεχος του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης.


Το μόνο που έχω να σημειώσω είναι ότι ακόμα και οι Γερμανοί φασίστες κάποια χρόνια πριν από την εκτέλεση του Μπελογιάννη, σέβονταν την Κυριακή και δεν έκαναν εκτελέσεις την συγκεκριμένη μέρα.


Χαιρετίσματα στο σπίτι Αδέλφια


ΥΓ : Για τους ανιστόρητους εκείνη την εποχή (1952) ο ίδιος ο Πλαστήρας φέρεται να ήταν αντίθετος στις εκτελέσεις, όμως ήταν μόνος (οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί του Κέντρου, ο Σ. Βενιζέλος, που στήριζε την κυβέρνηση Πλαστήρα, και ο Γ. Παπανδρέου ήταν υπέρ των εκτελέσεων)

10 σχόλια:

καλωδιο είπε...

Οι Α.Ιωσήφ, Γ. Καρτάλης, Δ. Παπασπύρου, όλοι υπουργοί στην κυβέρνηση Πλαστήρα είχαν ταχθεί δημόσια κατά των εκτελέσεων. Ο πρώτος μάλιστα παραιτήθηκε το ίδιο πρωί. Πολλοί περισσότεροι θέλανε την κατάργηση των στρατοδικείων.
Υπήρχαν σαφώς δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στα αστικά κόμματα με τη μία να θέλει να κλείσει ο κύκλος του αίματος.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διαλέξουμε Πλαστήρα αντί Παπάγου.
Όμως είμαστε 57 χρόνια μετά...

Run Boy Run είπε...

@ καλώδιο

Και 107 χρόνια να περάσουν είμαι σίγουρος ότι συμφωνείς πως δεν πρέπει να ξεχαστούν οι αγώνες είτε του Μπελογιάννη είτε των συντρόφων του.

Κατά τ' άλλα... ούτε Πλαστήρα ούτε Παπάγο. Πάντα υπάρχει μια τρίτη λύση.

καλωδιο είπε...

συμφωνώ αδελφέ μου!

και εμείς αφού δεν τους ξεχάσαμε μέχρι σήμερα, ελπίζω στο μέλλον ο μόνος κίνδυνος για την ιστορική μας μνήμη να είναι το ενδεχόμενο Αλτσχλάιμερ

Ανώνυμος είπε...

"Και 107 χρόνια να περάσουν είμαι σίγουρος ότι συμφωνείς πως δεν πρέπει να ξεχαστούν οι αγώνες είτε του Μπελογιάννη είτε των συντρόφων του."
Και για να σιγουρευτείς ακόμα περισσότερο μπορεί να δεις σχετική (χτεσινή μάλιστα) ανάρτηση από το καλώδιο:
http://kalodia.blogspot.com/

Run Boy Run είπε...

@ καλώδιο

Πραγματικά πολύ καλή η ανάρτηση. Θα στέλνω από σένα (βλογκ) όσους έχουν (σκόπιμα ή μη) μπερδέψει την ιστορία.

tiktos είπε...

AΡΙΣΤΕΡΟΣ=ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ Αριστερός είναι αυτός ο οποίος αγωνίζεται για τα ιδανικά του γνωρίζοντας ότι μπορεί να μην ζεί για να το δει. Ευτυχώς εσύ έφυγες νωρίς.

Όσον αφορά ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τζάμπα μάγκες.ΠΟΥΣΤΗΣ ΜΕ ΞΕΝΟ ΚΩΛΟ ΓΙΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ.

γιαννης μ είπε...

το τί κάνεις με τον κώλο σου προφανώς και δεν μας αφορά ...σαν μέλος του ΚΚΕ δολοφονήθηκε ο Μπελογιάννης αν δεν το πρόσεξες


" Εάν έκανα δήλωση αποκήρυξης θα αθωωνόμουνα κατά πάσα πιθανότητα μετά μεγάλων τιμών ... Αλλά η ζωή μου συνδέεται με την ιστορία του ΚΚΕ και τη δράση του ... Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδελογία μου, είτε να πεθάνω, παραμένοντας πιστός σ΄αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω ". αυτά δεν τα είπε ο πάγκαλος αλλά ο Μπελογιάννης

Run Boy Run είπε...

Δεν ξέρω αν το πρόσεξε κανείς αλλά γίναμε μια ωραία παρέα :)

@ tiktos

Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει τεράστια ιδεολογική διαφορά ανάμεσα σε αριστερούς και κομμουνιστές.

Σχετικά με τον Μπελογιαννή, σίγουρα γνωρίζεις ότι "έφυγε" ΓΙΑΤΙ ήταν μέλος του ΚΚΕ

Τέλος για το ΚΚΕ και για το αν έγινε τζάμπα μάγκας... Ε, δεν το λες και "τζάμπα μάγκα" με τόσους αγώνες και τόση ιστορία.

@ γιαννης μ

Τα λόγια του Μπελογιάννη είναι απίστευτα ανατριχιαστικά. Πόσα λαμόγια σήμερα θα είχαν υπογράψει την δήλωση...

tiktos είπε...

@γιαννης μ Ο Μπελογιάννης έφυγε ως μέλος του ΚΚΕ.Όπως και πολλοί άγνωστοι και ανώνυμοι.Θυμάμαι πολλούς με μια βαλίτζα η οποία δεν άδειαζε ποτέ διότι ο κοινωνικός τουρισμός της εποχής,τους πήγαινε κάθε τρείς και λίγο διακοπές στα ξερονήσια.Αφήνοντας πίσω τις οικογένειές τους στις ορέξεις των παρακρατικών. Όσον αφορά το ΚΚΕ από τη μεταπολίτευση και μετά ομπεζαχτάς του να είναι καλά και οι αγώνες για την διατήρηση του 6% που τους φέρνει στην εξουσία να κρατάνε τη λαΐκή οργή για να μην ξεσπάσει ο κοσμάκης κατά των πασοκοδεξειών αφεντικών τους. Αλήθεια πια είναι η στάση του ΚΚΕ για τον θ.Τενέζο: άσχετο μα και σχετικό.

M.Z είπε...

αν μου επιτρέπετε,
ο Τενέζος,όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο braverman ειναι απο αυτούς που"είχαν πιστέψει πως μπορούσαν να πηδήξουν στην ίδια πισίνα με τις ανώτερες τάξεις, ανακάλυψαν ξαφνικά πως δεν είχε νερό. Μονάχα σε κρίσιμους καιρούς φαίνεται καθαρά πόσο η μεσαία τάξη είναι προσωρινή. Ένα διάλειμμα ανάμεσα στις δυο αιώνιες τάξεις: τους έχοντες και στους μη έχοντες.
Aυτό που έχει να κάνει το ΚΚΕ,τωρα πια,είναι να αγκαλιάσει το "απολωλό πρόβατο" και να τού πεί "καλώς ορισες άσωτε"...