Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

ΟΙ ΠΕΘΑΜΕΝΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ


Αδέλφια καλησπέρα,

Όσοι ανήκετε στην «Φυλή των όπου φύγει φύγει» γνωρίζετε πολύ καλά την σχέση μου με το τσιγάρο, άλλωστε δεν έχει περάσει καιρός από τότε που είχα ασχοληθεί με το θέμα και με κάτι ηλίθια πρόστιμα που έπεφταν βροχή στην Αυστραλία. Έτσι λοιπόν μετά από κοντά είκοσι ολάκαιρα χρόνια στον κόσμο του Marlboro, του Gauloises και του Dunhill, έφτασε η ώρα να αποχωριστώ την «μεγάλη μου αγάπη», το τσιγάρο.

Αδέλφια εδώ και 48 ώρες (πρώτη φορά στην ζωή μου) όχι μόνο είμαι τελείως ΑΚΑΠΝΟΣ, αλλά μόνο και μόνο στην μυρωδιά του με πιάνει αναγούλα. Έχω πολλές ελπίδες ότι θα τα καταφέρω και ο λόγος δεν είναι (μόνο) η θέληση μου. Αυτή την φορά έχω μαζί μου και το Champix, ένα (απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα) θαυματουργό χάπι.

Έτσι για να γιορτάσω τις δύο πρώτες μέρες μου χωρίς τσιγάρο θα αφιερώσω αυτό το ποστ στην μέχρι πρότινος καψούρα μου (το τσιγάρο), γράφοντας για έναν καπνιστή που γούσταρα τρελά, για έναν καπνιστή που ένοιωθε την κάθε τζούρα… γράφοντας για τον μεγάλο Serge Gainsbourg.

O τεράστιος αυτός γάλλος έλεγε ότι «Πίνω και καπνίζω. Το αλκοόλ διατηρεί τα φρούτα, ο καπνός διατηρεί το κρέας.» . Ο Serge Gainsbourg, κατά κόσμο Lucien Ginsburg, ήταν ένα φαινόμενο για το γαλλικό τραγούδι, ένα σημείο αναφοράς για τη μουσική , ένας τύπος που αγαπήθηκε τόσο όσο δε θα περίμενε κανείς. Δύο μάτια μικρά, δύο τεράστια αυτιά και μια μύτη μεγάλη και γαμψή σε ένα μεγάλο κεφάλι κολλημένο σε μικρό σώμα. Μια σωστή φιγούρα για κόμικς, που έζησε τα πάντα στο «κόκκινο».

Ξεκινά με τζαζ, πρώτα σε σχήμα μπάντας με κρουστά, πνευστά, κοντραμπάσο κι έπειτα σε πιο μίνιμαλ σχήμα με μόνο ηλεκτρική κιθάρα και ηλεκτρικό μπάσο. Παίζει pop τυπική της δεκαετίας του '60 και κερδίζει το 1965 το βραβείο της Eurovision με την κλασική σύνθεσή του "Poupee de cire, poupee de son" σε εκτέλεση της France Gall - το κομμάτι έχει διασκευαστεί σε δεκαπέντε γλώσσες με πρόσφατη διασκευή αυτή των Arcade Fire. Γράφει μουσική για δεκάδες soundtrack, μέχρι και μίνιμαλ funk παίζει, όπως στην περίπτωση του συγκλονιστικού "Requiem pour un con" (ρέκβιεμ για ένα μαλάκα) (αυτό ακούτε). Μάλιστα, το συγκεκριμένο τραγούδι βρίσκεται ακόμα και σε ένα funk mix album του DJ των Portishead, Andy Smith, αλλά και πρόσφατα το διασκεύασαν οι Placebo. Με την Jane Birkin τραγουδούν τον ύμνο στον σεξ δίχως συναίσθημα "Je t'aime, moi non plus", προκαλώντας ολόκληρο τον κόσμο, ακόμα και τον ίδιο τον Πάπα, ο οποίος το κατακεραυνοβόλησε σε μία λειτουργία της Καθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό.

Τις δεκαετίες του 70 και του 80 ο Gainsbourg δεν σταματά τα μουσικά πειράματα με αποκορύφωμα ότι είναι ο πρώτος γάλλος που παντρεύει την ροκ με το ρέγγε και ανοίγει νέους μουσικούς δρόμους.

Στις 2 Μαρτίου του 1991 «φεύγει» από καρδιακή προσβολή, αφού πρώτα τρέλανε όλους τους γιατρούς και τις νοσοκόμες στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν. Για πολλές μέρες από το ένα χέρι είχε τα φάρμακα και από το άλλο το τσιγάρο. Ο Μιτεράν στην κηδεία του είπε ότι ο Gainsbourg ήταν για τη σύγχρονη Γαλλία ο Μπωντλαίρ, ο Απολλιναίρ… Για μένα ήταν ο τέλειος καπνιστής και ο ορισμός του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ… και όπως έλεγε, «les amours mortes, N'en finissent pas de mourir»

Χαιρετίσματα στο σπίτι Αδέλφια.

24 σχόλια:

Laplace είπε...

THN KALYTERH DOULEIA KANEIS ADELFE!!THA TO THIMHTHEIS AYTO PU SU LEW!

Ανώνυμος είπε...

Είδωμεν... Πάντως οι πρώτες μέρες είναι δύσκολες. Ο ρωσσοεβραιογάλλος Serge ΣΟΥΠΕΡ...

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

ΕΠΕΙΓΟΝ!
Δώσε λεπτομέρειες για το χάπι. Πού, πώς, πόσο κλπ.
Απελπισμένος καταναλωτής 3 πακέτων.

Run Boy Run είπε...

@ laplace78

Απ' ότι δείχνουν τα πράγματα (έχω προσπαθήσει αρκετές φορές), μάλλον τώρα πρέπει να πετύχει.

Run Boy Run είπε...

@ Nikos

Οι πρώτες μέρες φεύγουν και αντέχω :)... Ο Serge πραγματικά ΣΟΥΠΕΡ.

Run Boy Run είπε...

@ Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ

ΛΟΙΠΟΝ... Το χάπι "ακούει" στο όνομα Champix. Η τιμή του είναι 49 ευρώ, αλλά μπορεί να στο γράψει κάποιος πνευμονολόγος. Η θεραπεία διαρκεί 12 εβδομάδες (6 κουτιά). Αν έχεις λίγη θέληση θα σε βοηθήσει αμέσως. Τουλάχιστον εμένα από το πρώτο πρωί με έκανε να μην σκέφτομαι το τσιγάρο (κάπνιζα 2 πακέτα)

Καλή επιτυχία.

scarface είπε...

Ελπίζω να τα καταφέρεις, δεν είναι εύκολο φαντάζομαι.

Καπνίζω Gauloises εδώ και 20 χρόνια περίπου και όλο το σκέφτομαι να το κόψω αλλά δε το βλέπω.

Τον Gainsbourg δεν τον ήξερα , ωραίος τυπάς.

Ανώνυμος είπε...

Άντε γερά...

kikop80 είπε...

Μπράβο βρε φυλαρχούκο!!!
Μπράβο και πάλι μπράβο!
Κοίτα να αντέξεις, αν έρθει καμιά στιγμή αδυναμίας!!!
Γεράααα ρεεεεεε!!!!!

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

Σπεύδω.
Πάντως οι πρώτη εβδομάδα είναι δύσκολη. Το είχα κόψει για 7 μήνες με βελονισμό. Το ζόρι ήταν οι κινήσεις που μας έχουν γίνει αυτοματισμένες.
Το κακό με το βελονισμό είναι πως δεν σου φέρνει απέχθεια στο τσιγάρο όπως λες ότι κάνει το χάπι.

Run Boy Run είπε...

@ scarface

Δεν είναι καθόλου εύκολο... πάντως αξίζει η προσπάθεια.

Αναφορικά με το Gainsbourg... Τυπάρα :)

Run Boy Run είπε...

@ Maria

Γερά, γερά με τσαμπουκά. Να δω πότε θα το κόψεις και εσύ :)

Run Boy Run είπε...

@ kikop80

Αδυναμία ; Τι είναι αυτό ; :)

Run Boy Run είπε...

@ Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ

Έχω μιλήσει και με άλλους που πήραν το χάπι. Δεν έφερε σε όλους αναγούλα... ΟΜΩΣ όλους τους έκανε να μην το σκέφτονται. Όσες φορές προσπάθησα να το κόψω (Τσίχλες κλπ) από την ώρα που ξυπνούσα μέχρι και την νύχτα το μόνο που είχα στο μυαλό μου ήταν το τσιγάρο. Τώρα το είχα στο μυαλό μου μόνο όταν έγραφα το ποστ και μόνο όταν απαντώ στα σχόλια :)

Καλή επιτυχία.

Turdus Merula είπε...

καταρχήν έχω καταλάβει οτι εισαι δυνατός τύπος(τι σκατά Φύλαρχος είσαι;)και θα τα καταφέρεις.
Βάρδα απο πολύ δύσκολες καταστάσεις...
...έξι χρόνια 1998-2004,άκαπνος...ήμουν(μη μασάς)!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Καλησπέρα στήν φυλή
RUN
Δέν ξέρω κατά πόσο θά σού κάνει καλό η κακό τό κόψιμο μιάς τόσο αμφιλεγόμενης συνήθειας...
Όμως κατά πάγια τακτική δέν σχολιάζω "ΑΚΑΠΝΟΥΣ":P

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φύλαρχε,μέχρι τώρα απλά σε διάβαζα,και τους σχολιαστές φυσικά,αλλά αυτήν την συγκεκριμένη στιγμή δεν μπορώ να μήν αναρωτηθώ πως είναι δυνατόν να χαλας τόση φαιά ουσία για την ΜΙΚΡΗ ΣΕΡΒΙΑ και το προσωπικό σου "πρόβλημα" που σε έκανε να θυμηθείς μέχρι
και τον ΣΕΡΖ και να μην βρείς ούτε μια λέξη για τα Ο Κ Τ Ω ΘΥΜΑΤΑ..........
Ευχαριστώ για την φιλοξενία,δεν χρειάζομαι απάντηση,(νομίζω οτι έχω καταλάβει).
Υβόννη

Run Boy Run είπε...

@ Ανώνυμος

Αγαπητή Ανώνυμη-Υβόννη, δεν νομίζω να φαντάστηκες έστω και για μια στιγμή ότι θα άφηνα χωρίς απάντηση το σχολιό σου. Ένα σχόλιο γραμένο με προβοκατόρικο τρόπο.

Όπως θα μπορούσες να δεις (πράγμα που αμφιβάλω αφού το μόνο που σε ένοιαζε ήταν η λάσπη) τα ποστ τα οποία αναφέρεις βγήκαν στον αέρα πριν το ατύχημα. Το ότι από την Πέμπτη και μέχρι σήμερα δεν έχω ασχοληθεί με το μπλογκ κάτι πρέπει να σου λέει.

Τι να γράψω Υβοννάκη ή Ανωνυμάκη ; Θάνατος στο κεφάλαιο ή τιμή και δόξα στους νεκρούς ; Βλέπεις ως Νικαιώτης μου είναι πολύ πιο εύκολο να πάω μια βόλτα από το σωματείο και να δω τα παιδιά.

Αλλά είπαμε Υβοννάκη, η λάσπη ήταν αυτή που σε ένοιαζε... ΄

Τέλος αφού είσαι τόσο φανατική αναγνώστρια κάνε μια βόλτα από το πρώτο ποστ του μπλογκ, που ήταν η διακήρυξη της φυλής. Όταν έγραφα ότι στόχος μας είναι να φύγουμε μακριά από το οποιοδήποτε δηλητηριάζει... μιλούσα για ανθρώπους σαν και εσένα.

Τα σέβη μου Ανώνυμη, Υβόννη, φίλη της Διεθνής Αμνηστίας κ.α.

Run Boy Run είπε...

@ MZ, ΓΙΑΝΝΗΣ,

Αδέλφια όπως βλέπετε ξυπνάω κυριακή πρωί και απαντάω στο κάθε κακόμοιρο προβοκάτορα... και όμως ακόμα μετά από αυτό δεν άρχισα πάλι το τσιγάρο :)

Σχετικά ότι δεν μιλάς με "ΑΚΑΠΝΟΥΣ"... Γιάννη πρέπει να το ξανασκεφτείς... :)

Run Boy Run είπε...

@ Προς ΟΛΟΥΣ

Μετά από ακόμα ένα κακόβουλο και προβοκατότικο σχόλιο (το οποίο και επίτηδες δεν διαγράφω), αποφάσισα ότι εδώ μέσα ΜΟΝΟ όσοι έχουν λογαριασμούς θα μπορούν να αναρτήσουν σχόλια... Είναι άδικο και προβοκατόρικο παραδείγματος χάρη να είσαι o Run και να υπογράφεις ως ανώνυμος μόνο και μόνο για να πετάξεις την λάσπη σου.

Turdus Merula είπε...

...Kαλημέρα Φυλ@ρχουκο,
μόλις ξύπνησα-στην κυριολεξία-απο το χθεσινόβραδυνό ταξίδι, αφενός μουσικό με καπετάνιο τον Γιάννη Χαρούλη,αφετέρου του Χρόνου που με πήγε ένα βημα μπροστά...

...καταρχήν μην χάνεις το χιούμορ σου(βασικό συστατικό).Το να αφαιρέσεις το "ανωνυμος",δεν σημαίνει οτι τον αποκλείεις,αλλα του κάνεις τη ζωή δύσκολη(...χρονοβόρα διαδικασία) βαζοντάς τον να φτιάξει λογαριασμό,όπως "blueyes","tanuki",κλπ και με κίνδυνο να ανακαλύψεις καποια στιγμή την "θέση"του...

...τώρα,αν όχι όλα το 99% των redblogs,έκαναν αναφορά στο συμβάν και δεν θελω να πιστεύω οτι το μυνημα προέρχεται απο κεί...
...όπως επίσης το ΥΒΟΝΝΗ ,μου θυμίζει μια τρανσέξουαλ που είχε βγεί miss στο συγκεκριμένο διαγωνισμο το 1986...

Turdus Merula είπε...

...μήπως "τελικά χρήζεις ψυχανάλησης(...ώς οπαδού αυτού του σιχαμερού κόμματος)που βλέπεις παντού προβοκατόρικη περικύκλωση;"...
Σε φιλώ στη μούρη,ο αδελφός σου Μπάμπης...

Turdus Merula είπε...

...τον πουστη τον google δες στο προφίλ μου...δεν μου χάρισε ούτε μισή μέρα...

Run Boy Run είπε...

@ MZ

Αγουροξυπνημένε αδελφέ Μπάμπη,

Έστω και αν η ζωή του γίνει λίγο πιο δύσκολη θα είναι επιτυχία. Απο την άλλη αν το σχόλιο είναι από "σύντροφο" που επιμένει το 2008 να έχει κομμουνιστικοβαρόμετρο... ΚΟΥΝΙΑ που μας ΚΟΥΝΑΓΕ...

Για όλα τ' άλλα θα τα πούμε από το τηλέφωνο αφού σου έχω και στοιχεία που θα ικανοποιήσουν τον Ηρακλή Πουαρό που κρύβεις μέσα σου :)