Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΟΠΟΥ ΦΤΩΧΟΣ...


Aδέλφια Καλημέρα,

Εικόνες βιβλικής καταστροφής από χθες παίζουν στις τηλεοράσεις. "Πρωταγωνιστές" χιλιάδες ανώνυμοι Αϊτινοί που πριν να τους χτυπήσει ο σεισμός είχε προλάβει να τους χτυπήσει η φτώχια και η ανέχεια.

Η Διεθνής Κοινότητα (τρισάθλιος όρος για κάτι που ποτέ δεν είχε ποτέ τα χαρακτηριστικά κοινότητας) βλέπει εδώ και χρόνια την Αϊτή να "βουλιάζει" και το μόνο που κάνει είναι να στέλνει κυανόκρανους προσπαθώντας να κρατήσει όσο το δυνατόν ήσυχους τους κατοίκους του νησιού, κατοίκους όπου σχεδόν πριν ένα χρόνο είχαν συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη με το νέο τους "έδεσμα" τα μπισκότα από λάσπη.

Οι ίδιοι τηλεθεατές, αναγνώστες και ακροατές που πριν από 365 μέρες εξαθλιωμένα ανθρώπινα όντα να τρώνε λάσπη σε μια προσπάθεια να ξεγελάσουν την πείνα τους, παρακολουθουν από χθες τα ίδια ανθρώπινα όντα να σκάβουν με τα χέρια τους συντρίμμια με την ελπίδα ότι θα βρουν κάποιον ζωντανό κάτω από αυτά.

Οι πρώτες αναφορές μετά τον σεισμό κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς ενώ οι "σωτήρες" του δυτικού κόσμου άνοιξαν τα ταμεία τους και στέλνουν εκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια... και ξαφνικά όπως έγραφα τον Σεπτέμβριο του 2008, η Ναόμι Κλάιν είναι ποιο επίκαιρη από ποτέ, το δόγμα του καταστροφικού καπιταλισμού άνοιξε τα φτερά του και είπε να πετάξει μέχρι την Αϊτή.

Χαιρετίσματα στο σπίτι Αδέλφια.


Photograph: Ivanoh Demers/AP

Δεν υπάρχουν σχόλια: