Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

ΒΟΗΘΕΙΑ... ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ...


Αδέλφια καλημέρα,

Χθες όλο το βράδυ «έπιασα» τον εαυτό μου να βλέπει CNN προσπαθώντας να καταλάβω τι έγινε στην Αμερική με την καταψήφιση του σχεδίου Μπους (700 δις $) από την Βουλή των αντιπροσώπων. Σε μια πρώτη ματιά οι αντιπρόσωποι (αυτοί που έχουν άμεση σχέση με τον αμερικάνικο λαό) δεν αποδέχθηκαν την κρίση των τραπεζών να την πληρώσουν οι πολίτες, να την πληρώσει η μεσαία τάξη.

Αφού είδα σχεδόν όλες τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών της ψηφοφορίας (Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων) ξεκίνησαν τα ρεπορτάζ από την Ευρώπη. Μέσα στην Κυριακή η κρίση κατάφερε να περάσει τον Ατλαντικό και να χτυπήσει την Ισλανδία, Δανία, Γερμανία, Μπε.Νε.Λουξ. και Αγγλία. Εκατοντάδες χιλιάδες υποθήκες, δάνεια, καταθέσεις καθώς και συνταξιοδοτικά ασφαλιστικά προγράμματα είναι στον αέρα. Οι διοικητές και οι διευθυντές των τραπεζών μετά τα meetings τους «φυγαδεύονται» με πολυτελείς μερσεντές αφήνοντας πίσω χάος.

Οι άνθρωποι (διοικητές κλπ) που μέχρι χθες ήταν πολέμιοι του κρατισμού και υπέρμαχοι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας-κερδοσκοπίας, τρέχουν πανικόβλητοι σε πρωθυπουργούς και υπουργούς εκλιπαρώντας για κρατική βοήθεια και κρατικοποιήσεις. Οι κυβερνήσεις των Άγγλων των Γερμανών και των κρατών της Μπε.Νε.Λουξ που μέχρι και τον προηγούμενο μήνα πίεζαν την Ιταλία και την Ελλάδα για το «κλείσιμο» την Ολυμπιακής και της Alitalia με αφορμή τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, ψήφισαν με την ευλογία της Ε.Ε. τεράστιες χρηματοδοτήσεις προς τις ούτως η άλλως προβληματικές τράπεζες. Με λίγα λόγια δεν φτάνει που μέχρι και σήμερα μεγαθήρια όπως η Fortis και η Bradford and Bingley ξεζούμιζαν τους πολίτες τώρα οι ίδιοι πολίτες καλούνται μέσω της αύξησης της φορολογίας να σώσουν αυτά τα μεγαθήρια.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά και ενώ ο καπιταλισμός είναι πιο ευάλωτος από ποτέ εμείς ας μην ταραζόμαστε… ας δώσουμε ακόμα μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ΝΔ… ας μαλώσουμε με τους κολλητούς μας για το ποιος ανάμεσα στον βλάκα και τον τετράβλακα είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός… ας δώσουμε μια ψήφο διαμαρτυρίας στην ροζ αριστερά που συνεχίζει να μαζεύει εκατό νοματαίους στις εκδηλώσεις της και πάνω από 10% στις δημοσκοπήσεις.

Χαιρετίσματα στο σπίτι Αδέλφια

15 σχόλια:

Laplace είπε...

εμπρος λοιπον για...κρατικοποιησεις..
:))
καλα τα λες..
καλημερα

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που ξέρω είναι ότι σήμερα στο γραφείο νομίζω ότι είναι Μεγάλη Παρασκευή και να φανταστείς ότι έχουμε ακόμα μπόλικη ώρα μέχρι να κλείσει το ΧΑΑ

Ανώνυμος είπε...

apo tis megaliteres alitheies pou exo diavasei einai auto pou egrapses gia tin Alitalia kai tin Olympiaki.

Apagoreuthikan oi oikonomikes boithies apo to kratos giati itan thema antagonismou...

Tora me tis trapezes den yparxei antagonismos ???

Turdus Merula είπε...

...κρατικοποίηση στα χρέη,ιδιωτικοποίηση στα κέρδη.Κατα τ'αλλα οι δύο οικ.μανατζερ πήραν ο ένας 16.000.000 δολ.κι ο άλλος 12.000.000 !!!

fpboy είπε...

Νομίζω οτι είναι δύσκολο να συγκρίνεις τον καπιταλισμό στην Ευρώπη (και ειδικά στην Ελλάδα !) με τον Αμερικανικό καπιταλισμό.
Άλλες ανάγκες, άλλες κοινωνίες, άλλα προβλήματα!

Run Boy Run είπε...

@ laplace78

Όπως έγραψε και ο ΜΖ στο σχόλιο του το κράτος (εμείς) έχουμε εμπλοκή μόνο στα ΧΡΕΗ & τα ΕΞΟΔΑ. Στα κέρδη θα μείνουν ιδιωτικές.

Run Boy Run είπε...

@ Maria

Τελικά δεν πήγε τόσο άσχημα :)

Run Boy Run είπε...

@ Ανώνυμος

Έτσι είναι... ανταγωνισμός μόνο εκεί που μας συμφέρει.

Run Boy Run είπε...

@ ΜΖ

Για ακόμα μια φορά σωστός :) Τα δικά μας, δικά μας και τα δικά σας, δικά μας.

Run Boy Run είπε...

@ fpboy

Τα τελευταία 15 χρόνια ο καπιταλισμός έχει 3 διαφορετικές εκφράσεις. ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία. Οι διαφορές όμως είναι πολύ μικρές. Το θέμα είναι ότι η Ευρώπη τελικά φάνηκε ανίσχυρη μπροστά στις ΗΠΑ...

... και ακόμα χειρότερο είναι ότι η βασική αρχή της ΕΕ (ελεύθερη αγορά με σεβασμό στον ανταγωνισμό και χωρίς κρατικές παρεμβάσεις) δεν δούλεψε. Δεν μπορείς να κλείνεις την Ολυμπιακή ή την Αλιτάλια γιατί πήραν κρατικά κονδύλια και αυτό κάνει κακό στον ανταγωνισμό ενώ την ίδια στιγμή δίνεις το οκ για κρατική οικονομική βοήθεια στην fortis...

fpboy είπε...

Ανά περίπτωση αποφασίζουν και όχι δογματικά ! καλά κάνουν και με τις αεροπορικές εταιρίες αλλά και στην fortis. Είναι διαφορετικά θέματα, νομίζω. anyway, να΄σαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

Γιατι ο Μπους δεν τους διεγραψε που καταψήφισαν του σχεδιο του?

εδω ο δικος μας γιατι τους διαγραφει μονο που μιλανε?

Ερωτημα Συντροφε...

ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Καλησπέρα στήν φυλή
μετά τήν περεστρόϊκα, τό τείχος, τίς ουρές γιά τά mac'donalds τής Μόσχας...ζήσαμε νά τό δούμε καί αυτό φύλαρχε μου τήν κατάρευση καί τού υπαρκτού καπιταλισμού:)
Τό φοβερώτερο, όμως, είναι ότι ό καταρέων καπιταλισμός, διά νά διασωθεί, καταφεύγει είς κομμουνιστικάς μεθόδους, όπως θά έλεγαν καί κάποιες ψυχές...
Όμως κακά τά ψέμματα αποδεικνύεται μέ περίτρανο τρόπο ότι τά πάντα, σέ όλα, τά συστήματα στήνονται μέ τήν λογική τού ντόμινο χωρίς φαντασία, χωρίς ευαισθησία, χωρίς ενναλακτικές, μέ πρώτα θύματα εμάς τούς τελικούς αποδέκτες τών περιττωμάτων τών τρωκτικών καί τού συναφιού τους...Τώρα είναι ό καιρός νά αναλογιστεί κανείς τό μέλλον χωρίς τά, υπαρκτά καί βιωμένα, αυτά συστήματα καί νά πάρει τίς αποφάσεις του, τώρα πού όλα απομυθοποιούνται τόσο εύκολα καί τραγικά συνάμμα.
Αυτά είχα νά πώ καί γράμματα γνωρίζω

Run Boy Run είπε...

@ Alexandros

Φίλε υπάρχουν διαγραφές και διαγραφές. Στην Ελλάδα οι διαγραφές είναι τύπου "Συγνώμη καλέ μου αφέντη... πάρε με πίσω"

Run Boy Run είπε...

@ ΓΙΑΝΝΗΣ

Που είσαι βρε ;

Φίλε για φαντασια, ευαισθησία, ενναλακτικές, ψάξε καλύτερα στον Άρη και όχι εδώ κάτω. Εδώ αυτό που μετράει είναι το χρήμα και οι τρόποι που υπάρχουν για να πολλαπλασιαστεί.