Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Η "ΑΠΑΤΗ", ΤΗΣ "ΑΠΑΤΗΣ", Ω "ΑΠΑΤΗ"

Αδέλφια καλησπέρα,

Μετά από πολυήμερη διακοπή ελέω σύνδεσης να που ήμαστε πάλι μαζί. Τα προβλήματα δεν έχουν αποκατασταθεί αλλά ας είναι καλά οι γείτονες μου που εν αγνοία τους «δανείζομαι» σήμα απ’ αυτούς.

Όλες αυτές τις μέρες που το internet δεν μου κρατούσε παρέα το έριξα στο διάβασμα. Πρόλαβα να τελειώσω δύο βιβλία (θα σας πω σε άλλο ποστ γι’ αυτά), ξεκοκάλισα ότι εφημερίδα έπεφτε στα χέρια μου και γενικά θυμήθηκα τρόπους ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που είχα ξεχάσει.

Αυτές τις μέρες λοιπόν έβαλα στο «στόχαστρο» μου το φαινόμενο Βγενόπουλος. Ο Ρομπέν των αστών μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Ο πρώην πρωταθλητής Ελλάδος στην ξιφασκία τα τελευταία χρόνια έκανε τεράστια βήματα προόδου, βήματα τα οποία στέφθηκαν με επιτυχία και συνοδεύτηκαν από τεράστια οικονομικά οφέλη.

Η MIG (το δημιούργημα του) αυτοδιαφημίζεται ως ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος στην χώρα και όχι μόνο. Αυτός λοιπόν ο τεράστιος όμιλος των χιλιάδων εργαζομένων είναι και ένας από τους μεγαλύτερους «φοροφυγάδες». Σιγά τα νέα θα μονολογήσετε διαβάζοντας την προηγούμενη πρόταση, δυστυχώς όμως δεν έχετε προσέξει ότι η λέξη φοροφυγάς είναι μέσα σε εισαγωγικά. Ο όμιλος της MIG δεν κάνει κάτι παράνομο. Το μόνο που κάνει είναι να εκμεταλλεύεται κάθε τρύπα του σαθρού φορολογικού μας συστήματος με αποτέλεσμα να μην παρανομεί αλλά ταυτόχρονα να μην πληρώνει και φόρους.

Η MIG εμφάνισε το 2007 κέρδη άνω των 330 εκατ. ευρώ από τις επενδυτικές της δραστηριότητες, που επεκτείνονται πλέον από τα καφενεία και τα εστιατόρια fast food, ως τη βιομηχανία τροφίμων και την ακτοπλοΐα. Ένα σημαντικό μέρος των κερδών αυτών, βέβαια, προέρχεται από την πώληση της μικρής τράπεζας Marfin Bank, που εμπλέκεται και στο σκάνδαλο των ομολόγων, στη συγγενή Marfin Popular Bank.

Θα περίμενε κανείς ότι με τέτοια κέρδη η MIG θα μοίραζε παχυλό μέρισμα στους μετόχους της, που μόλις το περασμένο καλοκαίρι δέσμευσαν 5,2 δισ. ευρώ στη γιγαντιαία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. Όμως, σαν τους καλόγερους που βάφτιζαν το κρέας ψάρι, για να παρακάμπτουν τους κανόνες της νηστείας, ο κ. Βγενόπουλος αποφάσισε να διανείμει «τεκμαρτό μέρισμα», αντί του κανονικού μερίσματος, για να παρακάμψει την… εφορία.

Με την πρακτική αυτή, όμως, το Δημόσιο στερείται κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εσόδων!

Όπως διάβασα στο ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ορκωτοί λογιστές επισημαίνουν ότι, λόγω της φύσεως των κερδών της MIG, πολλά από τα οποία προέρχονται από χρηματοοικονομικές πράξεις και επενδύσεις, είναι φορολογικά προτιμότερο να κρατιούνται σε λογαριασμούς αποθεματικών, ενισχύοντας τα ίδια κεφάλαια, παρά να διανέμονται στους μετόχους ως μερίσματα, γιατί στην περίπτωση αυτή θα επιβαρυνθούν και με τον φόρο 25% των εταιρικών κερδών.

Όλα τα παραπάνω φυσικά και τα γνωρίζει ο ΠΑΝΛΑΜΠΡΟΣ πρώην καθηγητής οικονομικών και νυν Υπουργός Οικονομίας… Όμως το «ΣΕΜΝΑ», «ΤΑΠΕΙΝΑ» και με «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ» δεν του αφήνει και πολλά περιθώρια ανάμειξης, άλλωστε η ιστορία έδειξε ότι όποιος τα έβαλε με τον Ρομπέν έχασε.

Χαιρετίσματα στο σπίτι Αδέλφια.

ΥΓ : Αν η κακή σύνδεση συνεχιστεί τότε οι ΑΠΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ θα βγουν στον «αέρα» το Σάββατο.

11 σχόλια:

ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Βρέ καλώς τα τά παιδιάάά:)))
RUN η λύση είναι vodafone παντού!
Βλέπω ότι πέρασες εποικοδομητικά τόν καιρό σου αλλά έν τή ραστώνη σού διέφυγε μία τοσηδούλα σύμπτωση ό Ρομπέν ήταν δικηγόρος κάποιας τράπεζας τήν οποία καί αγόρασε.....
Ρέ τί μού θυμίζει?..τί μού θυμίζει?..
Επίσης ο Ρομπέν νικάει πάντα γιατί δέν έκανε τό λάθος τής σύμπτωσης του! Δέν έμπλεξε κατά καμμία έννοια μέ τόν τύπο..μόλις μπλέξει,ό litlle johnn θά μείνει χωρίς παρέα στό δάσος,θυμίσου με.
and last but not least Απαντάμε καί Σάββατο άμα λάχει ναι?:)))

kikop80 είπε...

Καλησπέρα φύλαρχε!
Τι έγινε πια μ' αυτή τη ρημάδα τη σύνδεση?
Πιό καλά σερφάρεις με ταχυδρομικό περιστέρι!
Πα
ραγματικά σ' όλα αυτά που λές έχεις απόλυτο δίκιο από τη στιγμή που το φορολογικό σύστημα βρίσκεται πάντα προσανατολισμένο στην "ελάφρυνση" των εχόντων και στην επιβάρυνση των μη εχόντων φουκαράδων!

-"Είμαι σχεδόν αφορολόγητος."
Ανδρέας Συγγρός, μεγάλο λαμόγιο της εποχής και μετέπειτα επονομαζόμενος και εθνικός ευεργέτης, από το βήμα της βουλής κάποια έτη πρίν τον εικοστό αιώνα!

Ήμαρτον!

Καλό βράδυ φυλαρχούκο!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα... τωρα μιλούσα με τον Νίκο και λέγαμε το που είχες χαθεί.

Απ' ότι είδα πάλι έφτιαξες την ιστοριούλα με τον Ρομπέν των αστών αυτη την φορά.

Άντε καλό ΣΚ και περιμένω τις απορίες

Ανώνυμος είπε...

βρε βρε. φορτσάτο σε βρήκα. μετά την τζάκρη έπιασες βγενόπουλο. περιμένω να δω το επόμενο θύμα :-)

kikop80 είπε...

Δε βλέπω απορίες και φαντάζομαι δεν υπάρχει ακόμα σύνδεση...
:(

Ανώνυμος είπε...

eksipnoulis... afou tis lekseis apati klp tis evales se eisagogika. tin glitoses tin minisi.

Run Boy Run είπε...

@ Γιάννης

Ας ορίσεις τον little John :)

Run Boy Run είπε...

@ kikop80

Έβαλες στο στόμα σου μεγάλη πληγή... Ο Συγγρός ήταν από τους πρώτους που έδειξαν τον "δρόμο".

Run Boy Run είπε...

@ Maria

Μετά τον Ρομπέν ακολουθούν και άλλοι ήρωες :)

Run Boy Run είπε...

@ Nikos

Περιμένω προτάσεις για το επόμενο "θύμα".

Run Boy Run είπε...

@ ανώνυμος

Μυνήστε με, μυνήστε με...