Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Ο ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΧΑΦΙΕΣ ;

Αδέλφια καλησπέρα,

Σήμερα έχω όρεξη να σας πω μια ιστορία, πάμε λοιπόν…

Μια φορά και ένα καιρό στην Αθήνα του 1977 και πιο συγκεκριμένα στις 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 9:30 με 10 την νύχτα, μια ομάδα από 30 αναρχικούς επιτίθεται με πέτρες και βόμβες μολότωφ στα γραφεία της Αντιιμπεριαλιστικής-Αντιφασιστικής-Σπουδαστικής-Παράταξης-Ελλάδας (ΑΑΣΠΕ) που πρόσκειτο στο ΕΚΚΕ.

Ο λόγος της επίθεσης όπως λένε σήμερα ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων, ήταν ότι αφ ενός θεωρούσαν τους αριστεριστές ως «κρατικά» υποκινούμενους και αφ’ ετέρου υπήρχαν πολιτικά κίνητρα που είχαν να κάνουν με μία εκδήλωση που προετοίμαζαν οι αριστεριστές για τον Μάο Τσε Τούνγκ, γεγονός που για τους αναρχικούς αποτελούσε «κόκκινο πανί».

Την ίδια ώρα ο Στέλιος Κούλογλου (υπεύθυνος κεντρικού συμβουλίου της ΑΑΣΠΕ) κατηφόριζε με την παρέα του προς τα γραφεία της οργάνωσης. Στην οδό Στουρνάρη και Μπουμπουλίνας η παρέα των αριστεριστών έρχεται αντιμέτωπη με μία αντίπαλη ομάδα αναρχικών. Μόλις τους βλέπουν, οι αναρχικοί τους αναγνωρίζουν και ορμάνε για να τους χτυπήσουν. Ο Κούλογλου προλαβαίνει και το βάζει στα πόδια, ενώ οι σύντροφοί του Ν. Σαρίκας και Ν. Καραβαζάκης μένουν πίσω και δέχονται τον κύριο όγκο της επίθεσης. Καταφεύγουν όλοι μαζί στα γραφεία της ΑΑΣΠΕ, καθ οδόν όμως δέχονται κι άλλες επιθέσεις με γιαούρτια και πέτρες…
Μετά τα επεισόδια η αστυνομία με μία επιχείρηση σκούπα στο κέντρο της Αθήνας συλλαμβάνει πολλούς αναρχικούς και άλλους υπόπτους για την επίθεση. Η συνέχεια δόθηκε στα γραφεία της Ασφάλειας. Τα θύματα καταθέτουν μήνυση και δηλώνουν ότι επιθυμούν την τιμωρία όσων συμμετείχαν στα επεισόδια. Όλοι οι συλληφθέντες όμως αρνούνται την ενοχή τους.

Αντίθετα με το ήθος και την πρακτική της τότε Αριστεράς, η οποία απέφευγε όπως ο διάβολος το λιβάνι κάθε συνεργασία με την αστυνομία και τις διωκτικές ή δικαστικές αρχές, ο εικοσιτετράχρονος Στέλιος Κούλογλου προσφέρεται να αναγνωρίσει τους ενόχους αν του δείξουν τους υπόπτους ή φωτογραφίες αναρχικών. Στην κατάθεσή του δίνει όλες τις λεπτομέρειας εκείνης της βραδιάς, μιλάει για επιθέσεις με βόμβες μολότωφ που έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές κλπ κλπ


O ήρωας της ιστορίας μας επανέρχεται στην Ασφάλεια δύο ημέρες αργότερα με μία συμπληρωματική κατάθεση, η οποία αποτελεί μνημείο προπέτειας και –σύμφωνα με το ήθος και την πρακτική της επαναστατικής αριστεράς- χαφιεδισμού.

Ενώ ο Κούλογλου ερωτάται από τους ασφαλίτες τι έχει να καταθέσει για τα επεισόδια της 13ης Σεπτεμβρίου 1977 στα γραφεία της ΑΑΣΠΕ και τον ξυλοδαρμό στην οδό Στουρνάρη, αυτός παραδέχεται ότι ΔΕΝ αναγνωρίζει ως δράστη της επίθεσης τον εικοσάχρονο φοιτητή ΧΓ, που έχει συλληφθεί ως ύποπτος. Αρχίζει όμως να καταθέτει οικειοθελώς πληροφορίες για την συμμετοχή του φοιτητή ΧΓ σε …ΑΛΛΑ, ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΑ επεισόδια σε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ σημείο του κέντρου των Αθηνών!!! Όπως λέει, ο φοιτητής κρατούσε πέτρες και ξύλα και είχε πρωτοστατήσει στις ταραχές κλπ κλπ.

Διευκρινίζουμε ότι ο Κούλογλου δεν κατέθεσε γι αυτά που τον ρώτησε η Ασφάλεια, όπως ίσως να έπραττε ένας συνήθης μάρτυρας, δηλ. σχετικά με την επίθεση που δέχθηκαν τα γραφεία της οργάνωσης, ή για την επίθεση εναντίον των φίλων του. Για όλα αυτά δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τον ύποπτο ως δράστη. Καταγγέλλει όμως τον φοιτητή ΧΓ για άλλες αξιόποινες και κακουργηματικές πράξεις που είχαν διαπραχθεί μία ημέρα νωρίτερα στο Πολυτεχνείο!.
Υπογραμμίζεται ότι ο φοιτητής παρά την σκληρή μεταχείριση που του επιφύλαξαν στα κελιά της Ασφάλειας, εξακολουθούσε να αρνείται πεισματικά την συμμετοχή του σε παράνομες ενέργειες.

Ο Σ. Κούλογλου όμως δεν αρκείται στο ότι με την κατάθεσή του ο φοιτητής μπορεί να βρεθεί για πολλά χρόνια στην φυλακή, αλλά προσπαθεί να του κολλήσει και την ρετσινιά του …χαφιέ, ώστε να τον απομονώσει πολιτικά και από την ευρύτερη Αριστερά. Καταγγέλλει λοιπόν στην Ασφάλεια ότι ο δύστυχος φοιτητής είναι συνεργάτης της …Ασφάλειας και χαφιές των διωκτικών μηχανισμών, γιατί τον είδε λέει πριν τα επεισόδια «να συνομιλεί σε φιλικό τόνο» με τον οδηγό ενός …περιπολικού.

Τελικά ο εισαγγελέας απαγγέλλει πολύ σοβαρές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε τρεις φοιτητές: τον ΑΠ 22 ετών, τον ΜΠ 20 ετών, τον ΧΓ 21 ετών, και τον ΓΛ 22 ετών. Οι φοιτητές εγκλείστηκαν στην φυλακή μέχρι την δίκη τους και «ξέμπλεξαν» από αυτή την ιστορία μετά από πολλά χρόνια.


Αδέλφια ο «κορμός» της παραπάνω ιστορίας δημοσιεύθηκε σε forum του περιοδικού resalto http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=2353
και φυσικά στο ίδιο forum μπορείτε να βρείτε και επίσημα έγγραφα από την δικογραφία (;).


Πάμε τώρα λοιπόν στην απλή ερώτηση της ημέρας. Ήταν τελικά ο Κούλογλου χαφιές ή όχι ; Αυτή η ερώτηση λογικά θέλει μονολεκτική απάντηση, ναι ή όχι αν και δημοκρατία, μας αφήνει περιθώρια για απαντήσεις του τύπου ΔΕΝ ΞΕΡΩ, ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ…

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Χαιρετίσματα στο σπίτι Αδέλφια.

8 σχόλια:

Laplace είπε...

ΔΕΝ ΞΕΡΩ, ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ
οπως τοπες φιλε..

Run Boy Run είπε...

@ laplace78

Φίλε αν και το είχα συντάξει λάθος, με κατάλαβες... :) Εγώ μέχρι σήμερα ήξερα τον συγκεκριμένο μεγαλοδημοσιογράφο ως αντικομμουνιστή (μεγάλο) και αυτό μου φτάνει για να σχηματίσω γνώμη για αυτόν, από εκεί και πέρα στην παραπάνω ιστορία (αν και υπάρχουν έγγραφα) απαντώ ΔΕΝ ΞΕΡΩ.

kikop80 είπε...

Άντε....
Είναι Παρασκευή!
Περιμένω με απορία τις ΑΠΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ!!!

Run Boy Run είπε...

@ kikop80

έεερχονται... έεερχονται...

Turdus Merula είπε...

...δεν "παίζεσαι".Παρακολουθώ(σε),ανελλιπώς.Να σου στείλω "προσκλητήριο" να παίζεις κι απ'το δικό μας;(...εξάλλου ολοι δικοί μας είμαστε)

Run Boy Run είπε...

@ mz

Περιμένοντας το προσκλητήριο (Παραφράζοντας Μπέκετ) :)

Πάντα στην διαθεσή σας.

Turdus Merula είπε...

Ρε μπαγάσα,ή εγώ είμαι στραβός ή δεν έχεις γράψει το mail σου.Στείλτο μου!!!

Run Boy Run είπε...

Α!!! όλα και όλα.. στραβός δεν είσαι :) λοιπόν email.
deanaramstain@hotmail.com